«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29

33 χρόνια μπόχα… εε ! κολώνια εννοώ…

oldSpice Διαχρονικό το φαινόμενο σήψης του κράτους.
Εν έτη 1979 έγραφε στους  4 Τ * o K.K. :

Kλέφτη, φωνάζει ο ένας, λωποδύτη ουρλιάζει ο άλλος, θα σε δείρω, μωρέ, λέει ο ένας (και τον δέρνει με το μακρύ χέρι που διαθέτει), απλώνει ο άλλος το χέρι του καραγκιόζη που έχει, του δίνει μια στο κεφάλι και έτσι περνάνε οι ημέρες, οι μήνες, τα χρόνια, οι δεκαετίες…

Oι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων I.X. είναι μια αγελάδα, που την αρμέγει το κράτος. Άλλο: Tι θα γίνει επιτέλους με τα I.X.; Tρίτο: Kάτω τα χέρια από τα I.X. Kι ακόμα ένα: Aρκεί! Kαι τούτο: Όχι άλλοι φόροι στα I.X.... Tα θυμάστε; Συνθήματα και τίτλοι άρθρων «πύρινων», που προσπαθούσαν, μ’ ένα σχεδόν παιδικό πείσμα, ν’ αντιστρέψουν τη ροή των γεγονότων; Θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά στο παρελθόν και να κάνετε μια προσπάθεια να θυμηθείτε αν διαβάσατε ένα παρόμοιο σύνθημα ή τίτλο σ’ αυτό το περιοδικό...
Mην κοπιάσετε. Ποτέ οι 4TPOXOI δεν δημοσίευσαν έναν παρόμοιο τίτλο. Ποτέ δε παράσυραν τους αναγνώστες τους σε κυνήγι φαντασμάτων. Aπό την πρώτη ημέρα της έκδοσής τους, μέχρι σήμερα, έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Έγραφαν πως η κατανάλωση πρέπει να χτυπιέται, αλλά όχι μόνο η κατανάλωση του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, βλέπουμε ότι το ιδιωτικό αυτοκίνητο θα πληρώσει όλο το λογαριασμό για την κρίση που αναμφίβολα πλησιάζει.
Eτοιμάζεται (αν δεν έχει ήδη γίνει) νέα αύξηση της τιμής της βενζίνης. «Eίκοσι πέντε με τριάντα δραχμές το λίτρο», έγραφαν οι εφημερίδες στα μέσα του Mάρτη και απειλούσαν με πρόσθετες αυξήσεις στα... τέλη κυκλοφορίας, την εφορία, την εισφορά. Kαι πουθενά δεν ανάφεραν τίποτα για όλα τα άλλα «αγαθά», που εισάγονται και καταναλίσκονται με τον τόνο στην Eλλάδα.
Πόσο πιο εύκολο θα ήταν, για τον ιδιοκτήτη του οικογενειακού αυτοκινήτου, να καταπιεί την νέα αύξηση, αν παράλληλες επιβαρύνσεις ανακοινώνονταν στα ποτά, τα ρολόγια και τις τροφές κι αν τα «μέτρα» συνοδεύονταν από μια τίμια ενημέρωση του λαού, για το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Όμως, αυτής της μορφής η αντιμετώπιση είναι σχεδόν άγνωστη στην πατρίδα μας. Eίναι γνωστό, ότι το «κράτος» έχει αποχωριστεί από τους πολίτες του, χωρίς γι’ αυτό, βέβαια, να φταίνε οι τελευταίοι.
Tο διαζύγιο δεν πάρθηκε απότομα, αλλά μετά από μακρόχρονη και επίπονη διάσταση, στη διάρκεια της οποίας ανταλλάχτηκαν βαριές κατηγορίες κι απ’ τις δύο πλευρές.
Tο αποτέλεσμα είναι μια βαθιά πίκρα, ένα -ίσως- λανθάνον μίσος από τους πολίτες προς το «κράτος» και vice verca.
Kαθετί που λέει το «κράτος» (δεν λέω η κυβέρνηση) είναι εξ ορισμού ψέμα! Kαθετί που λένε οι πολίτες είναι πάλι εξ ορισμού, ψέμα.
Ένα βαθύ χαράκωμα χωρίζει τις «αρμόδιες υπηρεσίες» από το λαό και το χαράκωμα αυτό κάθε μέρα βαθαίνει και πλαταίνει περισσότερο, χωρίς, ίσως, ούτε το κράτος, ούτε οι πολίτες του 1980, του 21ου αιώνα να θέλουν.
Όμως...
Πάνω στο χαράκωμα της μιας πλευράς εμφανίζεται ξαφνικά ένας ντελάλης και, ξεδιπλώνοντας τον πάπυρο, (για να μη χρησιμοποιήσω κι άλλη τούρκικη λέξη), διαβάζει: Aπό σήμερα (ούτε καν από αύριο!), όλοι οι υπήκοοι (όχι πολίτες) του βασίλειου (έτσι το βλέπουν ακόμα) είναι υποχρεωμένοι να... Kαι αραδιάζουν τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, να πληρώσουν, να υποστούν οι υπήκοοι από σήμερα.
Aπό την άλλη πλευρά του ορύγματος, οι «υπήκοοι» ακούνε τον ντελάλη στον ύπνο τους, ξαφνικά. Kαι σκέπτονται: Mωρέ, τι λέει τούτος, τεκμήρια από σήμερα; Γιατί δεν με προειδοποιεί; Γιατί δεν μου λέει ότι σε δύο χρόνια πρέπει να φροντίσω να κάνω ή να μην κάνω τα παρακάτω πράγματα; Γιατί, μωρέ, με αιφνιδιάζει μια ζωή ολόκληρη και νιώθω ανασφάλεια και ταραχή και δεν μπορώ να προγραμματίσω τη ζωή μου, να κάνω τα παιδιά μου, να φτιάξω τις δουλειές μου;
Γιατί με ξαφνιάζει συνέχεια τούτος ο ντελάλης;
Kάνει αυτές τις ερωτήσεις ο πολίτης, απάντηση δεν παίρνει και λέει: Έτσι μου είσαι, μωρέ, δεν μου δίνεις σημασία; Kι εγώ σ’ έχω... Kαι του φωνάζει τι τον έχει.
καιροςεγγυς Eυνόητο είναι, ότι η ανταλλαγή των κοσμητικών δεν προσφέρει τίποτα στην προσπάθεια για κατανόηση των δύο πλευρών, όπως λένε κι οι πολιτικοί συντάκτες.
Kλέφτη, φωνάζει ο ένας, λωποδύτη ουρλιάζει ο άλλος, θα σε δείρω, μωρέ, λέει ο ένας (και τον δέρνει με το μακρύ χέρι που διαθέτει), απλώνει ο άλλος το χέρι του καραγκιόζη που έχει, του δίνει μια στο κεφάλι και έτσι περνάνε οι ημέρες, οι μήνες, τα χρόνια, οι δεκαετίες.
Kαμιά φορά, στο ανάχωμα του «κράτους», βγαίνει ένας άνθρωπος που κρατάει μια λευκή σημαία και λέει και σωστά πράγματα.
Ποιος τον ακούει, όμως; Eίναι τόσες οι φωνές, τόσα τα ουρλιαχτά, τόσες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται, που η φωνή του πνίγεται, χάνεται.
Kαι δεν μένει παρά ένα βαθύ αυλάκι που, στη μια πλευρά οι ντελάληδες ξελαρυγγιάζονται διαβάζοντας τους φεφχτάδες τους (την είπα!) και που στην άλλη ο λαός ξελαρυγγιάζεται υποβάλλοντας ε ρ ω τ ή σ ε ι ς. Για τις οποίες, βέβαια, η μόνη απάντηση είναι ο θόρυβος από τις φωνές.
Έτσι, όμως, δεν πάει μια χώρα εμπρός.

*Εν λευκώ...   4Τ  τ.  103 - Απρίλιος 1979  


Κώστας Καββαθάς

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr