Την πικρή αλήθεια που κρύβει η κυβέρνηση από τους Ελληνες αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο χρέος αποκάλυψε χθες ο διεθνής Τύπος. Με εκτενείς αναλύσεις που δημοσιεύονται σε δύο κορυφαία ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το Reuters και την ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αποδεικνύουν με αριθμούς ότι, παρά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών, το πακέτο της συμφωνίας των Βρυξελλών αντί να μειώνει το ελληνικό δημόσιο χρέος (δηλαδή το βάρος στην παρούσα και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων) το αυξάνει και μάλιστα πολύ! Συγκεκριμένα, ενώ φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 156,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (το εθνικό μας εισόδημα), λόγω του νέου πακέτου, θα αυξηθεί φέτος στο 164,7% και το 2012 θα εκτοξευτεί στο 179%!
Γιατί γίνεται αυτό; Διότι εν ολίγοις η χαριστική, όπως παρουσιάστηκε από την πανηγυρίζουσα ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία των Βρυξελλών δεν είναι τελικά και τόσο χαριστική για τους Ελληνες, αφού θα φορτωθούν με πρόσθετα δανειακά βάρη. Μάλιστα, αυτό θα γίνει προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ξένες τράπεζες που θα δεχτούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν με νέα έως και 30ετή ελληνικά ομόλογα. Ετσι, εκτός από τους τόκους-μαμούθ που θα φορτωθούν οι Ελληνες από την μεγάλη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, θα φορτωθούν και νέα δάνεια.
Ας δούμε με ποιον περίπλοκο τρόπο γίνεται αυτό το φόρτωμα της Ελλάδας με εξτρά χρέος, ενώ υποτίθεται ότι η Ελλάδα ελαφρύνεται. Ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Τσαρλς Φορέλ περιγράφει πώς αυξάνεται το ελληνικό χρέος.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα ανταλλάξουν, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, ελληνικά ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ με νέα ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας περίπου 121,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 13,5 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Φέτος, όμως, και τον επόμενο χρόνο το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί, καθώς η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει και κάτι άλλο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί άμεσα την αποπληρωμή των νέων ελληνικών ομολόγων, «παρκάροντας» χρήματα σε έναν ειδικό λογαριασμό (ομόλογα μηδενικού επιτοκίου και πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης), τα οποία θα δοθούν στους κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων στην περίπτωση που η Ελλάδα βαρέσει κανόνι, δηλαδή δηλώσει αδυναμία να αποπληρώσει τα νέα ομόλογα. Πρόκειται για εγγυήσεις που θα βρεθούν μέσω νέου δανεισμού της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα δανειστεί από τον μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης φέτος το ποσό των 18 δισ. ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο τέλος του 2011 στα 352,6 δισ. ευρώ ή 156,7%. Με την προσθήκη των 18 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα για να δώσει τις εγγυήσεις στις ξένες τράπεζες, το χρέος θα ανέβει φέτος στα 370,6 δισ. ευρώ ή στο 165,7% του ΑΕΠ.
Ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον προχωρεί ακόμη περισσότερο, εκτιμώντας ότι το 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 179% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στο ποσό των «εγγυήσεων» που πρέπει να δανειστεί η Ελλάδα θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξει με νέα κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες που θα υποστούν ζημιές από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν με νέα ομόλογα. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό τελικά το ελληνικό χρέος εκτοξεύεται στο 179% του ΑΕΠ το 2012.
Ο αρθρογράφος του Reuters τονίζει ότι η ανάλυση για την πορεία του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε αντιδιαστολή με όσα είπαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είπε ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 24%. «Προφανώς αγνοούσε το κόστος των εγγυήσεων και της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» λέει ο αρθρογράφος του Reuters.
Ανεπαρκή θεωρεί τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ο κορυφαίος αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει ότι, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%, κάτι που με τη συμφωνία δεν επιτυγχάνεται.
Σπύρος Δημητρέλης
Το «collateral arrangement» (που σημαίνει «εμπράγματες εγγυήσεις») παρουσίασαν ως «παροχή ασφάλειας»
Αλλη μια κόκκινη γραμμή έσβησε από τη δήθεν αδιαπραγμάτευτη χάρτα το δίδυμο Παπανδρέου - Βενιζέλου. Χαμένοι στη... μετάφραση σε ένα ακόμη κομβικό ζήτημα για τον τόπο, η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει την ταπεινωτική για τη χώρα συμφωνία που υπέγραψε και η οποία αναφέρεται στα Συμπεράσματα της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες την 21η Ιουλίου.
Την ώρα που ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν κανέναν όρο για «εμπράγματες εγγυήσεις», επιχείρησαν να εξαπατήσουν τους Ελληνες ζητώντας... χαριστικά στη μετάφραση του κειμένου να χρησιμοποιηθεί άλλος όρος, για να μην τους πάρουν οι πολίτες με τις πέτρες καθώς βάζουν υποθήκη ως και τον... Παρθενώνα.
Αποκαλυπτικό είναι το απόσπασμα των Συμπερασμάτων της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα στη σελίδα 3 στο άρθρο 9 καταγράφεται το εξής: «Where appropriate, a collateral arrangement will be put in place so as to cover the risk arising to euro area Member States from their guarantees to the EFSF». Στην ελληνική μετάφραση αναφέρεται επί λέξει: «Κατά περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF».
Ομως κυβερνητικός... δάκτυλος έχει βάλει το χέρι του, καθώς στο αγγλικό κείμενο ο όρος είναι σαφής:
«collateral arrangement», που σημαίνει «εμπράγματες εγγυήσεις» και όχι φυσικά όπως μεταφράζεται στο ελληνικό κείμενο ως «παροχή ασφάλειας». Το ερώτημα είναι τι τελικά συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου και ποιες είναι οι «εμπράγματες εγγυήσεις» που συμφώνησε να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στις δάνειες δυνάμεις.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, που την επομένη της Συνόδου τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους 27 και τα οποία εμπεριέχονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Νίκος Ελευθερόγλου
Ο Λοβέρδος «έσφαξε» με το... γάντι τον Βενιζέλο!
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των δύο πάλαι ποτέ «συμμάχων» εντός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Και ο πρώτος εξαπολύει, αν και... ευσχήμως, «καρφιά» εναντίον του νέου «τσάρου». Χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις, μιλώντας στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει βάλει μεγάλα στοιχήματα. «Η μάχη που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κορυφαία» είπε, υπονοώντας κατά κάποιους ότι αν αποτύχει σε αυτή το υπουργείο Οικονομικών, «θα χάσει το στοίχημα» ολόκληρη η κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Υγείας τάχθηκε κατά των εκλογών επαναφέροντας όμως, έστω και κατά αυτόν τον τρόπο, το θέμα στο προσκήνιο. Συνέδεσε συγκεκριμένα τις εκλογές με την αποτυχία, αφού, όπως είπε, μία κυβέρνηση θα «συρθεί» σε αυτές επειδή δεν πηγαίνει καλά και σφυροκοπείται τόσο στο εσωτερικό όσο και έξωθεν γι' αυτό. Επικαλούμενος την απάντηση του πρωθυπουργού στην τελευταία συνέντευξή του στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι είναι εκείνος που τις αποκλείει, ενώ ζήτησε να καταγγελθεί η γνωστή μέθοδος της εκλογολογίας στην Ελλάδα κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει σημειώσει μία επιτυχία και έχει τους αντιπάλους της «από κάτω»...
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να έχει η κυβέρνηση έθεσε την αλλαγή του κράτους, αλλά και μία ακόμη αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το κυνήγι της φοροδιαφυγής. «Οποιος τα κάνει αυτά θα κυβερνά εφ' όρου ζωής σχεδόν» είπε, ρίχνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο οι σχέσεις τους είναι εδώ και καιρό ταραγμένες, από τότε που ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε αρχηγική εμφάνιση διεκδικώντας, κατά πολλούς, τη θέση του νούμερο 2 σε κόμμα και κυβέρνηση, κυρίως όμως από τον ανασχηματισμό, οπότε επέστρεψε σε αυτή τη θέση ο Ευ. Βενιζέλος.
«Σκονάκια» στους υπουργούς για να περάσουν τις εξετάσεις της τρόικας
Μήπως ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος πήγε στις ΗΠΑ για να συνοδεύσει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έρχεται στην Αθήνα; Από σήμερα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αρχίζουν τους ελέγχους στα υπουργεία προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου. Η πολυμελής αντιπροσωπία «μεσαίων» στελεχών της τρόικας ήρθε, ως συνήθως, στην Ελλάδα αρκετές ημέρες πριν από την επίσημη αξιολόγηση και την άφιξη των επικεφαλής του κλιμακίου.
Οι ελεγκτές θα εγκατασταθούν από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα επικεντρωθούν σε στοιχεία για την (όχι και τόσο καλή) πορεία των εσόδων του Δημοσίου από όλα τα μέτωπα (Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τελωνεία, κ.λπ.). Θα ενημερωθούν και για την πορεία των δαπανών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν, και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν μαζί με τα υπουργεία τις πιθανές αποκλίσεις εσόδων και δαπανών μέχρι το τέλος του έτους. Τα στελέχη της τρόικας θα ασχοληθούν και με το βαλτωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο η κυβέρνηση, για ανεξήγητους λόγους, αδυνατεί να εκκινήσει.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ήρθαν στην Αθήνα γιατί το Ταμείο πιέζει για άμεση και ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο προκειμένου να εγκρίνει τη νέα βοήθεια. Γι' αυτό και από το υπουργείο Οικονομικών έχουν μοιράσει «σκονάκια» στους υπουργούς με τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν εντός των προσεχών εβδομάδων. Μάλιστα, στελέχη που παρακολουθούν την πορεία του Μεσοπρόθεσμου επισημαίνουν πως το πανηγυρικό κλίμα των τελευταίων ημερών κρύβει τις αδυναμίες πολλών υπουργείων να προωθήσουν τα μέτρα.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχου της τρόικας πρόκειται να έλθουν στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου, εξέλιξη που σημαίνει πως οι υπουργοί θα ξεχάσουν τις διακοπές. Από την επίσημη αξιολόγηση του Αυγούστου θα κριθεί και η εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η έκτη δόση ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ. Τα 5,8 δισ. προέρχονται από την ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. από το ΔΝΤ.
Φώτης Κόλλιας
απο την dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.