-Ποιός ο πραγματικός στόχος της επίθεσης στη Λιβύη
-Ποιός ο λόγος της βιασύνης του κ.Σαρκοζί
-Η θέση των Αμερικανών
-...και στη μέση η Ελλάδα
Για να μη κοροιδευόμαστε βέβαια, καμιά ανησυχία για τους αμάχους δεν είχαν οι "σύμμαχοι" που πραγματοποιούν την επίθεση στη Λιβύη.
Oι χιλιάδες νεκροί άμαχοι στη Σομαλία,την Ακτή Ελεφαντοστού,το Σουδάν και στην υπόλοιπη Αφρικανική ενδοχώρα δεν συγκίνησαν ποτέ τους συμμάχους.Βέβαια οι χώρες αυτές δεν έχουν στο υπέδαφός τους ότι και η Λιβύη ούτε βέβαια κατέχουν στρατηγική θέση και λιμάνια στο κέντρο της Μεσογείου..
Πίσω απ΄τις κουρτίνες του θεάτρου που παίζουν οι ηγέτιδες δυνάμεις συνεπικουρούμενες απ΄τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ και τα πρακτορεία ειδήσεων για μια ακόμη φορά, κρύβεται φυσικά η επιθυμία της....λεγόμενης "Νέας Τάξης Πραγμάτων" για διαμελισμό της Λιβύης σε Ανατολική και Δυτική με το ανατολικό κομμάτι -πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων- να μετατρέπεται σε ένα προτεκτοράτο της Δύσης με πρωτεύουσα το προπύργιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών,την πόλη Βεγγάζη και το Δυτικό να παραμένει ως έχει με πρωτεύουσα την Τρίπολη.
Εκτίμησή μας είναι πως παρά τα όσα λέγονται η Δύση δεν θέλει σε αυτή τη φάση να "εξαφανίσει" ή να συλλάβει τον Καντάφι καθώς δεν έχει έτοιμη λύση για τη διάδοχη κατάσταση και η παρουσία ακραίων ισλαμιστών στην περιοχή που ίσως επωφεληθούν από ένα κενό εξουσίας είναι κάτι που τη φοβίζει.
Η δε ..πρεμούρα και βιασύνη του κ.Σαρκοζί να παρουσιάσει τη χώρα του ως "μπροστάρη" της επιχείρησης ,πέρα απ΄τη διασφάλιση των συμφέροντων της Γαλλίας επί της νέας διαμελισμένης Λιβύης, αποσκοπεί και στο εσωτερικό της Γαλλίας όπου πολλάκις έχει κατηγορηθεί για τη συρρίκνωση της επιρροής της χώρας στη διεθνή σκακιέρα.Άλλωστε οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και το παιχνίδι ως τώρα δείχνει γι'αυτόν χαμένο.
Εν ολίγοις είναι η ευκαιρία του να ..σηκώσει ανάστημα -ορατό σε εσωτερικό και εξωτερικό-δεδομένης και της απόφασης του αντίπαλου δέους εντός της ΕΕ -Γερμανίας- να μη συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.
Οι Αμερικανοί επί του παρόντος δε θέλουν πιο ενεργητική ανάμειξη καθώς το προφίλ της χώρας τους έχει βελτιωθεί στον αραβικό κόσμο μετά την εκλογή Ομπάμα αλλά φυσικά και γιατί έχουν ήδη δύο ανοιχτά μέτωπα σε Αφγανιστάν και Ιράκ.Το δόγμα των "δύο παράλληλων νικηφόρων πολέμων" για τον Αμερικανικό Στρατό δεν έχει μετατραπεί σε "τριών" εξ όσων γνωρίζουμε..
Σε όλα αυτά βέβαια η Ελλαδίτσα με τα χίλια μύρια προβλήματα καλείται να σταθεί αρωγός σε μια επίθεση κατά ενός όμορου κράτους με παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και επιπροσθέτως κατά ενός κράτους απ΄το οποίο μέχρι πριν μερικούς μήνες αναμέναμε οικονομική βοήθεια και επενδύσεις αρκετών δις δολλαρίων.
Το αν πρέπει ή όχι να εμπλακούμε στις πολεμικές επιχειρήσεις ας το αφήσουμε στην κυβέρνηση.
Να υπενθυμίσουμε όμως πως η Λιβύη από το πιο κοντινό σημείο προς αυτή της Ελληνικής επικράτειας ,τη νήσο Γαύδο,απέχει μόλις 250 χλμ με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Σ.Α.
Gr.Sal.
ΠΗΓΗ: greece-salonika.blogspot.com/
|
---|
Δευτέρα, Μαρτίου 21
Πίσω απ' τις κουρτίνες
Ετικέτες
Επικαιρότητα,
Λιβυη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.