«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Τρίτη, Μαρτίου 2

Γιώργος Παπανδρέου, και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Οι δηλώσεις που θα παραθέσω δεν είναι από την προεκλογική περίοδο, όταν ο κ. Παπανδρέου υποτίθεται πως δε γνώριζε επακριβώς την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και φώναζε "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Οι δηλώσεις τις οποίες πρέπει να θυμηθούμε έγιναν στα πλαίσια Συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Ολόκληρη τη συνέντευξη θα τη βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού. Παρέλειψα το μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης για οικονομία χρόνου, αλλά και πάλι το κείμενο είναι μακροσκελές. Αξίζει όμως την προσπάθεια να το μελετήσει κανείς, μήπως και βγάλει κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα για την αξιοπιστία ή "αξιοπιστία"του Πρωθυπουργού μας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Καλησπέρα σας. Η Σύνοδος Κορυφής έληξε και έληξε επιτυχώς. Επιτυχώς κατάφερε η Σουηδική Προεδρία να φτάσουμε σε σημαντικές αποφάσεις. Θα έλεγα ότι ήταν μια σημαντική Σύνοδος Κορυφής και για τη χώρα μας, για την Ελλάδα. (…)

Βεβαίως, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μέσων Ενημέρωσης κι έτσι είχα την ευκαιρία, στο κεφάλαιο για την οικονομία, να φέρω εγώ το ζήτημα της χώρας μας, με αποφασιστικότητα και με πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Πρώτα απ' όλα, ένα βασικό στοιχείο είναι ότι εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε - που κληρονομήσαμε βεβαίως από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το αναγνωρίζουμε, είναι ένα ελληνικό πρόβλημα - του τεράστιου ελλείμματος, του τεράστιου χρέους, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, που πάει ακόμα βαθύτερα, στο μοντέλο ανάπτυξης - όπως ανέφερα προηγουμένως - που έχει υιοθετήσει η χώρα μας τόσες δεκαετίες και το οποίο πρέπει να αλλάξει.
Αλλά αυτά τα αναδεικνύουμε όχι για να φυγομαχήσουμε. Είμαστε εμείς, είναι αυτή η κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να κάνει τη στροφή σε μια βιώσιμη, υγιή οικονομία για τη χώρα μας. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με αποφασιστικότητα. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι δικό μας, παρότι βεβαίως η αλήθεια είναι ότι το διεθνές περιβάλλον οξύνει το ελληνικό πρόβλημα, οξύνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Και βεβαίως, το μεγαλύτερο...

έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας και το οποίο γεφυρώνουμε ως νέα κυβέρνηση, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Έλλειμμα αξιοπιστίας και σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς.
Όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές, είχα υποσχεθεί - το θυμάστε - ότι θα έρθω στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου με το πρόγραμμά μας, για να πείσω τους εταίρους γι' αυτή τη νέα πορεία της χώρας μας και να ζητήσω την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Ακριβώς αυτό είχα την ευκαιρία να αναπτύξω χθες στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε βέβαια, όταν μιλούσαμε προεκλογικά, δεν είχαμε εικόνα του βάθους του προβλήματος, παρά τα όσα λέγονται. Και δεν γνωρίζαμε βέβαια και τη δίνη στην οποία θα μπορούσε να μπει η χώρα μας, λίγες μέρες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής.
Και αναρωτιούνται πολλοί "αυτό αλλάζει την πολιτική μας"; Θα έλεγα το αντίθετο. Επιβεβαιώνει ακριβώς αυτά τα οποία λέγαμε και προεκλογικά, και αυτά τα οποία κάνουμε και σήμερα. Επιβεβαιώνει την ορθότητα των βασικών μας επιλογών. Το λέω, διότι διαβάζω πολλές φορές αναλύσεις, φιλολογίες, πολλές φορές απαράδεκτες, σχεδόν πανικόβλητες, περί στροφής, περί μέτρων που ούτε έχουμε σχεδιάσει, ούτε θα πάρουμε. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφορά: ότι οι πολιτικές οι οποίες μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια, και άλλες σε δύο χρόνια, πρέπει να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άμεσα.(…)
Εάν τα μέτρα μας είναι απλώς να προσπαθούμε να "υιοθετήσουμε" τι έκαναν οι άλλοι, ώστε να κάνουμε κι εμείς τα ίδια, κάνουμε λάθος, γιατί πρέπει να δούμε ποιο είναι το δικό μας πρόβλημα. Κι αυτό ανέφερα χθες και στο Συμβούλιο Κορυφής.
(…)
Αυτές είναι οι αλλαγές τις οποίες υποσχεθήκαμε, αυτές θα κάνουμε. Θα τις κάνουμε όσο γίνεται πιο σύντομα, για να μπορεί ν' ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, τελικά όχι μόνο την αξιοπιστία της, αλλά και τη δυνατότητά της να ορίζει η ίδια η Ελλάδα, ο ίδιος ο Ελληνικός λαός το δικό του μέλλον, κι όχι οι πιστωτές μας. Εγώ ανέφερα μερικά παραδείγματα των μέτρων μας. Δεν μου αρέσει η λέξη "μέτρα", διότι κάθε φορά που λέμε "μέτρα", στην καθημερινή συζήτηση θεωρεί κανείς ότι είναι κάποιο χτύπημα στο κεφάλι του απλού πολίτη. Δεν είναι. Εμείς θα προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη.
(…)
Θέλω να τονίσω ότι δεν ήρθα και δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος. Ήρθαμε να άρουμε αδικίες, όχι να δημιουργήσουμε νέες αδικίες και νέες ανισότητες.
Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια, για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, για κάθε πολίτη. Ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να ορίζει την τύχη του και να μην είναι έρμαιο των διαφόρων πιστωτών. Και προχωρούμε με συνέπεια. Οι αλλαγές αυτές, ναι, θα πονέσουν, αλλά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν κι εκείνες τις πρακτικές και αντιλήψεις που πρέπει ν' αλλάξουν στη χώρα μας. Είναι μεγάλες αλλαγές αυτές, και είναι αλλαγές που χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων.»
Ε. Καρανασοπούλου (ΤΑ ΝΕΑ):
«Καλησπέρα σας. (…) Επ' αυτού ήθελα να ρωτήσω, παρ' ότι περιγράψατε αναλυτικότατα τις αλλαγές που σκέφτεστε να κάνετε, σε σχέση συγκεκριμένα με το έλλειμμα προτίθεστε να πάρετε κάποια μέτρα - εμένα δε μ' ενοχλεί η λέξη "μέτρα", νομίζω ότι είναι σαφέστατη λέξη - ειδικά για τη μείωση του ελλείμματος στο τρέχον έτος; Διότι απ' ό,τι κατάλαβα από μια σειρά δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, δεν εννοώ απαραίτητα Πρωθυπουργών, αρμοδίων, προφανώς το τι έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό δεν θεωρείται επαρκές. Ευχαριστώ.»
Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Πρώτα απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου του Συμβουλίου Κορυφής για την αλληλεγγύη και στήριξη στην ελληνική οικονομία και την καθοριστική τους δήλωση, όσων μίλησαν και όσων ερωτήθηκαν, ότι η Ελλάδα ούτε βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Είμαστε μια υπεύθυνη χώρα, μια αξιόπιστη χώρα, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και ξέρουμε πώς θα γίνει. Για το πώς θα γίνει, πράγματι, ανέλυσα μερικά παραδείγματα στο Συμβούλιο Κορυφής και πιστεύω ότι ήταν πειστικά, διότι αυτή ήταν και η αντίδραση των εταίρων. Όταν είπα ότι δεν μου αρέσει η λέξη "μέτρα", εννοώ ότι, συνήθως, όταν λέμε μέτρα, τα ταυτίζουμε με κάποιες προκαταλήψεις. Εμείς έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα το πρόγραμμά μας. Διαβάστε το πρόγραμμά μας, διαβάστε τι λέμε, διαβάστε τι προωθούμε, διαβάστε τι αποφασίζουμε.Όλα τα άλλα είναι φιλολογία. Καταλαβαίνω τη φιλολογία, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον, αλλά αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε.
Και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί. Μεθαύριο θα έχουμε κοινωνικό διάλογο, θα μιλήσουμε και με τα κόμματα, πώς θα επιτευχθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά έχουμε και κάποιες αρχές. Όπως σας είπα, ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος, να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα του Ελληνικού λαού, για να άρουμε αδικίες, για να επιμεριστούν οι ευθύνες και τα βάρη δίκαια, για να άρουμε ανισότητες και να στρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία και να χτυπήσουμε αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε απαράδεκτα. Και αυτά τα έχω πει, δεν τα λέω σήμερα, δεν τα είπα χθες, τα λέω εδώ και κάποια χρόνια, ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός, είναι αυτή η τεράστια σπατάλη, που έχει πολλές αιτίες.(…)»
Γ. Τσακίρης («ALTER»):
«Κύριε Πρόεδρε, όλοι μας διαπιστώσαμε αυτές τις δύο μέρες το πολύ βαρύ κλίμα, το αρνητικό θα έλεγα κλίμα που υπήρχε για τη χώρα μας εδώ στις Βρυξέλλες. Χθες η κα Μέρκελ είπε και κάτι άλλο. Είπε ότι "όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα". Αυτό εννοούσατε όταν λέγατε εσείς πριν από μερικές μέρες στην Ελλάδα, ότι πλέον για πρώτη φορά από το '74 κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία; Είδατε από τους εταίρους μας κάποια προσπάθεια πολιτικής κηδεμονίας της κυβέρνησης;»
Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Θα έλεγα αντιθέτως, η κυρία Μέρκελ εκφράστηκε πολύ θετικά, όπως σας είπα και όπως ακούσατε, στηρίζοντας τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις δικές μας, κυρίαρχες αποφάσεις. (…)
Και ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν πιέσεις και άλλα μοντέλα κλπ., αλλά τελικά εμείς θα αποφασίσουμε. Εμείς και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει στοίχημα να προστατεύσουμε, να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό, χτυπώντας τις ρίζες των προβλημάτων, και όχι να πληρώσει ξανά ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού, που πάντα καλείται να πληρώσει αυτές τις κρίσεις και αυτές τις δυσκολίες. Να προστατέψουμε δηλαδή το εισόδημα του μέσου και του φτωχότερου Έλληνα.»
Ι. Χασαπόπουλος («MEGA»):
«Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τον τελευταίο μήνα, τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνησή σας έδωσε μια εικόνα ότι αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει. (…)
Μάλιστα στην Αθήνα αυτό που συζητάνε τώρα είναι ότι τη Δευτέρα όταν ξεκινήσετε αυτό το διάλογο θα βγείτε και θα ανακοινώσετε σκληρά μέτρα για τους μισθωτούς και… ότι πάτε σε ένα πάγωμα μισθών. Είπατε εσείς ότι άλλη είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Τι από τα δύο τελικά ισχύει; Δεν δίνετε μια εικόνα αντιφατική;»
Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Πότε; Εμείς δώσαμε, ή απλώς γράφονται αυτά τα πράγματα; Εγώ λέω πολύ συγκεκριμένα τι κάνουμε. Να τελειώσει αυτή η φιλολογία. Κοιτάξτε, αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς. Δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε εκεί και εγώ δίνω την μάχη ακριβώς για να μη φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο αγώνας μου. Και είμαι πεπεισμένος ότι και μετά από τη συζήτηση που έκανα και χθες, ότι αυτά τα μέτρα - τα δικά μας μέτρα, αυτά που εμείς έχουμε ως κυβέρνηση - είναι μέτρα τα οποία δημιουργούν αξιοπιστία και στο εξωτερικό.
Όπως είπα, άλλες οι αλλαγές που γίνονται σε μια άλλη χώρα, άλλες οι αλλαγές που κάνουμε σε εμάς, διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια. Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας, κ. Χασαπόπουλε; Εκεί είναι το πρόβλημα; Ρωτάω. Εκεί είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Ή, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο; Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%; Σας λέω ότι αν εκεί ήταν το πρόβλημα, θα σας έλεγα, ωραία, να πάμε εκεί. Εκεί ήταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα ήταν αλλού. Άρα λοιπόν, μην ψάχνουμε εμείς οι ίδιοι, για λύσεις, που επειδή κάποιοι σε άλλες χώρες τις υιοθέτησαν για δικούς τους λόγους, για δικές τους πολιτικές, σημαίνει ότι αυτή είναι και η μαγική φόρμουλα, η μαγική λύση για μας. Διότι τότε, ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Είναι βαθύτερα τα προβλήματά μας δυστυχώς.
Το θέμα της διαφθοράς είναι πιο δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε και έτσι θα μπορέσουμε να λυτρώσουμε τη χώρα μας από πρακτικές και αντιλήψεις που μας έχουν πάει πολύ πίσω.»
Κ. Αδάμ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»):
«Κύριε Πρόεδρε, εκτιμάτε ότι αυτοί οι άξονες πολιτικής που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2010 και μετά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην άμεση αναβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους ξένους οίκους; Και το δεύτερο: θεωρείτε ότι η χώρα ή δεν βρίσκεται ή έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο του έκτακτου δανεισμού; Και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, αφήνετε ανοιχτή την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;»
Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Εμείς διαμορφώνουμε αποφασιστική πολιτική για να ακολουθήσουμε μια δύσκολη, αλλά ρεαλιστική, εφικτή και εντέλει θετική πολιτική, για να αποφύγουμε ακριβώς όλα αυτά τα σενάρια. Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν. Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε με όλα όσα κάνουν. Αλλά βεβαίως είμαι σε επαφή και με όλους τους εταίρους, με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς για ν' αναδείξουμε το δικό μας πρόγραμμα και τις δικές μας θέσεις. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία μας θα κριθεί από την ευρύτερη συναίνεση που θα καταφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, των κοινωνικών εταίρων, των άλλων κομμάτων, και μέσα από τη συναίνεση, την αποφασιστικότητα και την εφαρμογή αυτών, το συντομότερο δυνατό.»
Στ. Μουρελάτου («ΑΝΤ-1»):
«Κύριε Πρόεδρε, αποκλείσατε μέτρα τα οποία θα είναι σε βάρος των μισθωτών, είπατε ότι ο μισθωτός δεν είναι το πρόβλημα που δημιούργησε το έλλειμμα. Αποκλείει η κυβέρνηση τη λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα την επιβολή φόρων στα καύσιμα;»
Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Δεν θα μπω τώρα σε ένα-ένα. Θα ακούσετε ακριβώς τι προτείνουμε εμείς, όχι μόνο τη Δευτέρα, αλλά και στον Προϋπολογισμό όπου θα τα συζητήσουμε. Αυτά τα οποία έχουμε καταθέσει είναι πολύ συγκεκριμένα, είναι ο Προϋπολογισμός του 2010. Είναι κατάθεση. Συζητάμε σαν να μην έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Έχουμε καταθέσει Προϋπολογισμό, έχουμε συγκεκριμένους στόχους, θεσμικές αλλαγές και μέτρα. Αυτά είναι που μας δεσμεύουν για το 2010.»
Proiser («FINANCIAL TIMES ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ»):
«Τονίσατε τη διαφορά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία, την Ιρλανδία επί παραδείγματι και τονίσατε το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ως λύση της οικονομίας επιστροφή στην πράσινη οικονομία. Δεν αληθεύει ότι οι αγορές ζητούν μία πολύ σύντομη απόκριση; Δηλαδή το πρασίνισμα της οικονομίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πιο μακροπρόθεσμα. Δεν θα ήταν πιο λογικό να πείτε ότι ίσως θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια οδό όπως η Ιρλανδία ή οι Βαλτικές χώρες, με πολύ σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ενδεχομένως περικοπή των μισθών δημοσίων υπαλλήλων;(…)»
Γιώργος Α. Παπανδρέου:
«Όπως είπα και χθες, δεν ζητάμε δώρα, ούτε χάρες. Αναγνωρίζουμε ότι πρωτίστως είναι δικό μας το πρόβλημα, εμείς το δημιουργήσαμε. Τα αίτια του προβλήματος πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.(…) Και το πώς το αντιμετωπίζουμε, βέβαια, έχει να κάνει με τον τύπο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Εάν το μείζον ζήτημα ήταν αυτό της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων, όντως θα το κοιτούσαμε. Προφανώς, υπάρχει θέμα με το συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι βιώσιμο.(…) Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές. (…)
Θα φέρουμε τη χώρα μας και πάλι σε μία οδό αξιοπιστίας, βιωσιμότητας και ανάπτυξης, με ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, σίγουρα πολύ πιο ανταγωνιστικό. (…) Άρα, είναι διαδικασία τριών μέτρων. Άμεσα μέτρα, το δεύτερο, διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα λάβουν χώρα το 2010. Και προχωράμε και μετακινούμεθα μέσω αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, σε ένα άλλο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα μας δώσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»

Μελετώντας αυτή την αισιόδοξη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που είχε δοθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και παρέπεμπε στα σχετικά ήπια μέτρα του Προϋπολογισμού, και γνωρίζοντας τις σημερινές δραματικές εξελίξεις εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και τη λήψη σκληρών αποφάσεων από την Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) ερήμην μας, αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Αν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, δεν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, και γι' αυτό δεν χρειαζόταν πάγωμα μισθών κλπ., τι μεσολάβησε μέχρι σήμερα και βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού;
Μήπως το Δεκέμβριο ο Πρωθυπουργός εψεύδετο συνειδητά; Ή μήπως δεν ήξερε τι έλεγε; Μήπως, τέλος, η καθυστέρηση λήψης μέτρων, οι παλινδρομήσεις, η διστακτικότητα και αναβλητικότητα του Υπουργού Οικονομίας, μηδένισαν στην κυριολεξία την όποια εμπιστοσύνη είχαν οι "κηδεμόνες" μας στην πράσινη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μέχρι το Δεκέμβριο, και τρεις μήνες αργότερα έχουν χάσει πια και την υπομονή τους, ζητώντας εδώ και τώρα τα επώδυνα μέτρα που το Δεκέμβριο ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε καν να διανοηθεί;
Προσωπικά πιστεύω ότι ενώ οι δύο πρώτες εκδοχές έχουν βάση αληθείας, η τρίτη είναι εκείνη που μας έδωσε τη χαριστική βολή. Άλλωστε την καθυστέρηση λήψης μέτρων την επισήμανε και η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κατσέλη, και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Και φυσικά, τα έχει επισημάνει κατά κόρον και η γράφουσα, και έγινα κουραστική, μέσα από το ιστολόγιο τούτο. Το τραγικό είναι ότι ούτε αυτό έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση παιδικής χαράς, όπως την έχω αποκαλέσει σε προηγούμενα άρθρα μου.
ο Πρωθυπουργός αλληθωρίζει μονίμως προς το παρελθόν και ρίχνει πάντα όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη, αποτυχημένη ομολογουμένως, κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος όμως φέρει αποκλειστικά την ευθύνη που σήμερα οι Βρυξέλλες μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, ζητώντας την κεφαλή των μισθωτών και συνταξιούχων επί πίνακι. Προφανώς ο Γ. Παπανδρέου είχε τη μυστική φιλοδοξία να γραφτεί στην ιστορία ως σαλαροπνίχτης (από το salary=μισθός) και φορομπήχτης. Την περίοπτη αυτή θέση την έχει ήδη κατακτήσει επαξίως.
Κύριε Παπανδρέου, δε φταίω εγώ που τίθεται σε αμφιβολία η αξιοπιστία σας.
Η Βίβλος λέει: "Εκ των λόγων σου θέλεις δικαιωθεί και εκ των λόγων σου θέλεις καταδικαστεί."
Σας έχω ξαναπεί ότι πρέπει να προσέχετε τι τάζετε. "Μην τάξεις σ' άγιο κερί και στο λαό κουλούρι"!

Έγραψε  Χθες, η  : | seferou_maria@yahoo.com (Μαρία Σεφέρου)

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr