«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Τρίτη, Μαρτίου 23

η κορασίς είναι και ολίγον τι…έγκυος

Piperopoulos_Panos_01

Του ΠΑΝΟΥ Γ. ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λέκτορα Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το ερέθισμα μου έδωσε άρθρο της Ελευθεροτυπίας στο e-net.gr με τίτλο: «Δανεισμό ρεκόρ, ύψους 80,2 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η Γερμανία» και τον σχετικό υπαινιγμό ότι και η κ Μέρκελ «έχει πρόβλημα» κάπως ανάλογο με αυτό του κ Παπανδρέου!

Ξεκινώ δίνοντας μερικά στοιχεία για τις οικονομίες των χωρών που αναφέρονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθημερινά και γίνονται θέματα για τα βραδινά talk-shows (αυτά που υποτίθεται ότι είναι δελτία….ειδήσεων).

Η Γερμανία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Είναι η ηγέτιδα χώρα σε εξαγωγές αυτοκινήτων, μηχανημάτων, χημικών και ηλεκτρονικών. Μερικά οικονομικά στοιχεία για την χώρα:

 • $2.812 τρισεκατομμύρια ΑΕΠ 2009
 • Δημόσιο χρέος στο 77.2% του ΑΕΠ
 • Εξαγωγές $1.187 τρις
 • Εισαγωγές $1.022 τρις.
 • Θετικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών = $165 δις

Με μια ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι είναι «άστοχος» ο …

τίτλος της Ελευθεροτυπίας για δανεισμό ρεκόρ 80.2 δις ευρώ της Γερμανίας καθότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο του 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ισπανία είναι μια ακόμη χώρα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η Ισπανία είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 • $1.368 τρισεκατομμύρια ΑΕΠ 2009
 • Δημόσιο χρέος στο 50% του ΑΕΠ
 • Εξαγωγές $215.7 δις
 • Εισαγωγές $293.2 δις
 • Αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών = - $77.5 δις

Μια ακόμη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι η γειτονική μας Ιταλία, μια χώρα με «σχιζοειδή τύπο οικονομία» όπου ο Βορράς είναι μια ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα με ισχυρές επιχειρήσεις και ο Νότος μαστίζεται από την υψηλή ανεργία, ένα παραγκωνισμένο αγροτικό τομέα και μια οικονομία που στηρίζεται στο δημόσιο και στις κρατικές επιχορηγήσεις (θυμίζει…Ελλάδα;).

 • $1.756 τρισεκατομμύρια ΑΕΠ 2009
 • Δημόσιο χρέος στο 115.2% του ΑΕΠ
 • Εξαγωγές $369 δις
 • Εισαγωγές $358.7 δις
 • Θετικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών = $10.3 δις

Μια ακόμη χώρα που ήρθε στο προσκήνιο των ελληνικών συζητήσεων τελευταία και ειδικότερα μετά το πρόσφατο εκεί ταξίδι του κ. Πρωθυπουργού είναι η Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία βρίσκεται ήδη υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ουσιαστικά «χρεοκόπησε» για να ζητήσει βοήθεια. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ της οικονομίας είναι περίπου στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης των 25. Περίπου το 80% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από την ιδιωτική-επιχειρηματική πρωτοβουλία και από το 1989 (χρονιά της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της κατάρρευσης των Σοβιετικού τύπου οικονομιών) ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές έχουν επενδύσει περισσότερα των 200 δις ευρώ στην οικονομία της Ουγγαρίας.

 • $186.3 δις ΑΕΠ 2009
 • Δημόσιο χρέος στο 72.4% του ΑΕΠ
 • Εξαγωγές $78.61 δις
 • Εισαγωγές $74.56 δις
 • Θετικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών = $4.05 δις

Θεώρησα υποχρεωτική αυτή τη σχετικά μεγάλη εισαγωγή για να έλθω στα δικά μας και να εξηγήσω μέσα σε λίγες γραμμές γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη τελικά είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα.

Ο ελληνικός δημόσιος τομέας αποτελεί το 40% του ΑΕΠ της χώρας μας θυμίζοντας περισσότερο προ του 1989 «σοσιαλιστική – κουμουνιστική» οικονομία παρά οικονομία χώρας- μέλους της Ε.Ε.

Τα τελευταία 30 χρόνια η «ανάπτυξη» της Ελληνικής οικονομίας στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράξαμε ως Ελλάδα από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και τις κάθε λογής Γεωργικές και άλλες επιδοτήσεις μέχρι τα περιώνυμα 4 κοινοτικά πλαίσια στήριξης που στόχευαν, ή έπρεπε να στοχεύουν, στη δόμηση των απαραίτητων οικονομικών υποδομών ανάπτυξης και διαδικασιών κοινωνικών αλλαγών.

Να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στο 2010 και ακόμη δεν έχουμε τον γνωστό αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων)!

Ανάμεσα στο 2000 και 2007 παρουσιάσαμε «ανάπτυξη» βασιζόμενοι στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων (αυτά που όχι μόνο ΔΕΝ έφεραν το παραμικρό ίχνος ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά εξαφάνισαν και τα τελευταία αποθέματα που ΔΕΝ είχε καταφέρει να απομυζήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών). Ταυτόχρονα υπήρξε και η γνωστή ευκολία με την οποία τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα δάνειζαν στον έλληνα καταναλωτή από 500 ευρώ μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες για να αγοράσει οτιδήποτε επιθυμούσε!

Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας αυτή την στιγμή είναι τα κάτωθι:

 • $339.2 δις ΑΕΠ 2009
 • Δημόσιο χρέος στο 108.1% ή στο 112% του ΑΕΠ
 • Εξαγωγές $18.64 δις
 • Εισαγωγές $61.47 δις
 • Αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών = - $42.83 δις

Η χώρα μας πάσχει από ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, από την έλλειψη σοβαρής βιομηχανικής παραγωγής και επιχειρηματικών δράσεων και από ένα διαρκώς διογκούμενο αρνητικό ισοζύγιο «εξαγωγών – εισαγωγών».

Η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί μέσα στο 2010 περίπου 60 δις ευρώ για να ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Ούτε η Ουγγαρία δεν αντιμετώπιζε τόσο δύσκολη κατάσταση.

Καμία άλλη χώρα στην Ε.Ε. δεν έχει 1 εκ από τα περίπου πέντε εκατομμύρια εργαζομένους να απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο τομέα ο οποίος ΟΛΟΙ γνωρίζουμε τι παράγει…

Εάν λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι ο τουρισμός συμβάλλει με ποσοστό περίπου 15% στο ΑΕΠ και ότι πέρσι η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και φέτος προοιωνίζεται πολύ δύσκολη αναρωτιέται κανείς από πού θα μαζέψει η χώρα μας τα χρήματα για να ξεπληρώσει εν μέρει τους τόκους των φετινών δανείων. Η απάντηση και η εκτίμηση μου είναι ότι απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.

Οι ευθύνες βαρύνουν σαφέστατα τις πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των τελευταίων 35 ετών.

Ο κ. Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ θα επιτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας!

Πιστεύω ότι μάλλον προσπαθεί να αποφύγει τον όρο ώστε να μην γράψει η ιστορία ότι η ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ήταν το 2010, δηλαδή με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου (οι προηγούμενες τέσσερις ήταν το 1827, 1843, 1893, 1932).

Πολύ φοβάμαι κ Πρωθυπουργέ ότι χωρίς να είσθε εσείς προσωπικά ο υπεύθυνος, στη διάρκεια της δικής σας Πρωθυπουργίας η Πατρίδα μας Ελλάδα έφτασε να θυμίζει τη λαϊκή περιγραφή της ανεπιθύμητης κατάστασης όπου η «κορασίδα είναι και ολίγον τι…έγκυος» ή σε αντίστοιχη αναλογία «η ελληνική οικονομία είναι και ολίγον τι…χρεοκοπημένη!»

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια:

 1. Πάνο καθημερινά διαβάζω αυτά που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δηλαδή για το κακό χάλι μας φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι ο λαός που τις ανέδειξε, ο λαός στο απυρόβλητο,...θάθελα όμως να μου πει κάποιος αν τελικά υπάρχουν λύσεις(όχι βέβαια τις αστείες που ανακοινώνουν οι εκάστοτε κυβερνησεις) προκειμένου να βγούμε απ αυτό το αδιέξοδο γιατί για λύσεις "πρακτικές" δεν ακούω να γίνεται λόγος πουθενά.....μήπως δεν υπάρχουν..ρωτάω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάνο εσύ έχεις κάποια "πρακτική" λύση(το τονίζω) για να βγούμε από τη λακκούβα πούχουμε πέσει άπαντες; γιατί παντού διαβάζω διαπιστώσεις και σχόλια επί σχολίων αλλά λύσεις πέραν αυτών των κυβερνητικών.. μπρρρ.... δεν ακούω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έλα ρε φανή !

  λύσεις ?

  μια από αυτές είναι να μην κάνουμε τα παρακάτω http://tiresias-press.blogspot.com/2010/03/blog-post_23.html

  άλλη μία έιναι να είμαστε λίγο σοβαροί και να μην έχουμε τάσεις του στυλ """""/ εκεί που είχα τις μίζες μου/ τις αλβανέζες μου /τις βιλάρες μου/ τις πισινες μου/ τις αυτοκινητάρες μου/ τα ταξίδια μου/ τα κομμωτήριά μου/τις ταβέρνες μου/ τις μάσες μου . που οι τράπεζες δεν προλαβαίνανε να μου συντάσουν αιτήσεις διακοποδανείων, εορτοδανείων …τρεις τέσσερις κάρτες για να κάνω με άνεση τα ψώνια μου κι οτι γούσταρα, .."""""

  κάτσε να λυθούνε πρωτα αυτά και μετά να ψάχνουμε για πραγματικές λύσεις!

  γιατί πίστεψέ με ! αν δεν λυθούν αυτά η μόνη άλλη λύση είναι η χούντα!

  και πες ότι έχουμε 200 ατσίδες και τα λύνουν όλα ! πόσο νομίζεις ότι θα κρατήσει το πανηγύρι αν 10 εκατομύρια από κάτω θέλουνε αυκολίες και καλοπέραση?
  μπαααα! δε νομίζω να κρατήσει και πολύ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr