Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός στις καλές και στις κακές στιγμές θα έχει πάντοτε έναν φίλο και εταίρο,τις ΗΠΑ.»
Ουάσιγκτον, Νίκος Μελέτης - Μιχάλης Ιγνατίου Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Με την κατάργηση της βίζας και τη θερμή στήριξη του προέδρου Ομπάμα «στις αποσκευές του» ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Η αποστολή του, να πείσει και τις ΗΠΑ ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί απλώς και μόνο ένα σύμπτωμα ενός συνολικότερου προβλήματος το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα πριν διαχυθεί και απειλήσει όλες τις εθνικές οικονομίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στήριξη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η διαδικασία θέσπισης κανόνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μάλιστα ο κ. Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των G20.
Αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, παρόντος και του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός στις καλές και στις κακές στιγμές θα έχει πάντοτε έναν φίλο και εταίρο, τις ΗΠΑ», θέλοντας έτσι να δώσει ο ίδιος το συμβολικό μήνυμα πολιτικής στήριξης της Ελλάδας.
Συνεργασία
Η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας και το ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα με τους κερδοσκόπους της αγοράς προσφέρουν, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ένα νέο πεδίο συνεργασίας. Αυτό καταγράφηκε και στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις ιδέες που θα προωθήσει η αμερικανική πλευρά στους G20 για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και την επιβολή κανόνων στη λειτουργία των αγορών.
Υποστήριξη όμως προσφέρθηκε και από τη Βουλή, οπού η πρόεδρος κ. Πελόσι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαβεβαίωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει μόνος του αλλά οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές».
Ιδιαιτέρα σημαντική ήταν .........
όμως για τον κ. Παπανδρέου και η προσωπική στήριξη που του προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, με την απόφασή του για κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα Visa Waiver, απόφαση που ελήφθη παρά τις ενστάσεις της υπουργού εσωτερικής ασφάλειας κ. Ναπολιτάνο. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver έχει πέραν της πρακτικής σημασίας και ισχυρό συμβολισμό, αυτό που αποκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα. Στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δεν υπήρχαν εκπλήξεις.
Πρωτοβουλίες
Ο κ. Παπανδρέου με ιδιαίτερη έμφαση πρόβαλε τις πρωτοβουλίες του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη διαδικασία προσέγγισης με την Άγκυρα και την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Τ. Ερντογάν και ενημέρωσε τον κ. Ομπάμα για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας (όπου, όπως είπε, υπήρχε «στήριξη από τις ΗΠΑ»).
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων οι Αμερικανοί επιζητούν την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του και αυτή η τακτική δυσκολεύει αρκετά τους χειρισμούς, αν και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου καταρχήν συμφωνεί με την προσέγγιση αυτή και την ανάγκη επίλυσης της εκκρεμότητας.
Η ελληνική πλευρά πάντως εντάσσει και το Σκοπιανό στο ευρύτερο πλαίσιο της προσέγγισης των χωρών των Δ. Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικους θεσμούς και της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ατζέντα 2014». Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στο θέμα του Αφγανιστάν, παρά το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών, δεν υπήρξε ιδιαίτερη πίεση για πρόσθετες δυνάμεις και ότι θα συνεχιστεί η συμβολή στην εκπαίδευση Αφγανών, στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, ενώ θα αναληφθεί και πάλι η διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Μπ. Κλίντον
Σημαντική στήριξη στην Ελλάδα και στον Γ. Παπανδρέου προσωπικά προσέφερε και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με τον οποίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό».
Ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε την Τρίτη σε δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν του, στο οποίο είχαν προσκληθεί περίπου τριάντα ομογενείς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον ίδιο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, ώστε η χώρα ξεπερνώντας την κρίση να γίνει και πάλι ελκυστική για ξένες επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.