Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ήταν ανεπίσημη και χαρακτηρίστηκε "επίσκεψη εργασίας". Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είδαμε τη συνηθισμένη εικόνα των δύο ηγετών στο τζάκι του Λευκού Οίκου, ενώ δεν υπήρξαν και δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε αλληλέγγυος στην προσπάθεια της Ελλάδας για να μπει τάξη στην οικονομία της, ενώ το ραντεβού έκρυβε και μια ευχάριστη έκληξη για τη χώρα μας.Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ικανοποίησε ένα ελληνικό αίτημα δέκα ετών, καθώς του ανακοίνωσε ότι καταργείται η βίζα για όποιον Έλληνα πολίτη θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας "ψήφο εμπιστοσύνης" για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, αλλά και για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ομπάμα ότι η Ελλάδα προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ακόμα τον κ. Ομπάμα για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές.
Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση στις επόμενες συναντήσεις του G20.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός…….
αρνήθηκε ότι ζήτησε οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ.
"Δεν ζητήσαμε οικονομική στήριξη από κανέναν. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια. Κάτι που θα γίνει με παρέμβαση από την ΕΕ".
Καμία πίεση για Αφγανιστάν
Πέρα από την οικονομία, συζητήθηκαν και τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζητήθηκε το κυπριακό και η προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά και η πρόταση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και παράγοντα επίλυσης των τοπικών προβλημάτων.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα χώρα και τέθηκαν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ομπάμα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής.
"Η Ελλάδα, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη στήριξή του.
Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ήταν ανεπίσημη και χαρακτηρίστηκε "επίσκεψη εργασίας". Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είδαμε τη συνηθισμένη εικόνα των δύο ηγετών στο τζάκι του Λευκού Οίκου, ενώ δεν υπήρξαν και δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
Πελόσι: "Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της"
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στο Καπιτώλιο.
"Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση" δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κα Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Χθες ο κ. Παπανδρέου απέσπασε τα θετικά σχόλια της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα και να βάλει τάξη στην οικονομία της.
Η Αμερικανίδα υπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός δεν ζήτησαν τίποτε από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την επιθυμία της για συνάντηση με τους ηγέτες της Ευρώπης, ώστε ΗΠΑ και ΕΕ να επεξεργαστούν από κοινού λύσεις απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούν οι κερδοσκόποι.
Ψηλά στην ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών βρέθηκε και η ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, τα ελληνοτουρκικά και η επίλυση του Κυπριακού.
Μαραθώνιος συναντήσεων και επιστροφή στον Λευκό Οίκο
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ, και ακολούθως επισκέφθηκε το Κογκρέσο, όπου έιχε συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ.
Η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λεύκο Οίκο
Στη συνέχεια επέστρεψε στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών. Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο λόγος του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα κλείνοντας την ομιλία του με τη φράση "Ζήτω η Ελλάς".
Ανακοίνωση για την απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο Visa Waiver Program
Σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο γνωστοποιεί επίσημα την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για ένταξη της Ελλάδας στο "Visa Waiver Program", εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν θα απαιτείται θεώρηση διαβατηρίων για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
"Συγχαίρω τους εταίρους μας στην Ελλάδα για τη δέσμευσή τους να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την ασφάλεια" αναφέρει η κ. Ναπολιτάνο και υπογραμμίζει τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ, καθώς "εργαζόμαστε μαζί για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ενδυναμώσουμε τις οικονομίες μας".
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό βήμα εμπρός για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας και έρχεται ως αποτέλεσμα του συντονισμού κινήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία δύο χρόνια.
Με την ανακοίνωση αυτή, η Ελλάδα εντάσσεται σε μια ομάδα 35 χωρών, οι πολίτες των οποίων έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για 90 ημέρες χωρίς να απαιτείται θεώρηση των διαβατηρίων τους. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αρχίσει σε ένα περίπου μήνα.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Πηγή : NEWS 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.