Η κρίση χρέους της ευρωζώνης «είναι ένα ιστορικό γεγονός, είναι η χειρότερη κρίση από τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στους Financial Times, όπου επαναλαμβάνει την θέση του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και παραδέχεται ότι πρέπει να ενισχυθεί ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης.
Υπερασπιζόμενος την 8ετή του προεδρία στην ΕΚΤ, ο Jean Claude Trichet, υποστηρίζει πως η κρίση χρέους «θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μεγάλη ύφεση εάν δεν είχαν ληφθεί οι κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή». Υπεραμύνεται των αποφάσεών του για αμέριστη παροχή ρευστότητας, αλλά και για τις αυξήσεις των επιτοκίων και τονίζει πως η τρέχουσα κρίση δεν αφορά μόνο την ευρωζώνη, αλλά όλες τις δυτικές οικονομίες.
«Όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες, κατά την παρούσα κρίση, περνούν από ακτινογραφία που αποκαλύπτει κάθε αδυναμία στους σκελετούς» των οικονομιών. «Είναι αλήθεια για όλους μας, για την Ιαπωνία, για τις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους» επισημαίνει ο κ. Trichet και συμπληρώνει: «Στην Ευρώπη αποκαλύφθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες στην διοίκηση, η αφύσικη συμπεριφορά των μεμονωμένων κρατών και η απουσία αποτελεσματικής εποπτείας των πολιτικών που ακολούθησαν διάφορες χώρες»
Ως προς τις άμεσες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Trichet τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των τραπεζών, αλλά ζητά παράλληλα συνέχιση των προσπαθειών προσαρμογής από τις κυβερνήσεις.
«Από την μία πλευρά, πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για την προάσπιση των ισολογισμών του τραπεζικού κλάδου και από την άλλη πρέπει να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα, την αξιοπιστία των κρατών. Οι Ευρωπαίοι έχουν μία ειδική ευθύνη γιατί βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των εντάσεων που έχουν πάρει διεθνή τροπή» υποστηρίζει ο κ. Trichet.
Δηλώνει παράλληλα, πως τα μέτρα που έχει πάρει η ΕΚΤ για να στηρίξει τις τράπεζες (την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας) είναι αρκετά και υποστηρίζει , πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «ύστατος δανειστής» στις κυβερνήσεις. «Νομίζω ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ότι μπορούσε βάσει των αρμοδιοτήτων της σε ειδικές καταστάσεις… Ο τελικός υποστηρικτής, βεβαίως, είναι οι κυβερνήσεις".
Ως προς την Ελλάδα, ο κ. Trichet αποσαφηνίσει. «Η ΕΚΤ έχει καθαρή θέση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν ένα πιστωτικό γεγονός και να αποφύγουν λύση που να αφορά τον ιδιωτικό κλάδο και να είναι υποχρεωτική». Κατά την δική του θεώρηση, ο πιο σωστός τρόπος (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης) είναι «να μοχλευθούν τα κεφάλαια του EFSF, κάτι που ήδη συζητείται από τα υπουργεία».
Πηγή: euro2day.g
|
---|
Παρασκευή, Οκτωβρίου 14
"Να αποφύγουμε πιστωτικό γεγονός"
Ετικέτες
Επικαιρότητα,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Jean Claude Trichet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.