«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30

Ξυπόλητη στα αγκάθια η ευρωζώνη…πύλες της κόλασης για την Ιταλία

euroItaly Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης χρέους δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την αντίστοιχη της Ελλάδας στα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Πολλά μέτρα και αποτέλεσμα μηδέν.
Αυτό καταδεικνύει, τουλάχιστον, το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοπρασιών στην Ιταλία, με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο ιστορικό «υψηλό» του 5,86%, ήτοι μόλις μια ανάσα πριν από το σημείο στο οποίο η Ελλάδα κατέθεσε τα όπλα και σταμάτησε να προστρέχει στις αγορές με μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Για την ακρίβεια, η τελευταία φορά, στις 29 Μαρτίου του 2010, ήταν «ημι-γιαλαντζί», καθώς αφορούσε σε -κοινοπρακτική- έκδοση επταετούς ομολόγου με λήξη στις 20 Απριλίου του 2017, ύψους 5 δισ. ευρώ και με τοκομερίδιο 5,90%.
Λίγο νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου του 2010, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το δεκαετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 6,25% και λήξης 19 Ιουνίου 2020, ενώ ακολούθησε και μία επανέκδοσή του, μικρού εύρους.
Από τότε, για την ακρίβεια από τον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα σταμάτησε τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις και περιορίστηκε στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.

Ο πρωθυπουργός της άρχισε να χαρακτηρίζει ως «βάρβαρα» τα επιτοκιακά επίπεδα στα οποία δάνειζαν οι αγορές την Ελλάδα και τελικά οδηγηθήκαμε, τον επόμενο μήνα, στο μνημόνιο.
Πόσο διαφέρει σήμερα η εικόνα της Ιταλίας και πόσο προετοιμασμένη είναι η ευρωζώνη να διασώσει και αυτήν τη χώρα;
Με χρέος συνολικού ύψους της τάξης του 1,9 τρισ. ευρώ έναντι 356,8 δισ. ευρώ της Ελλάδας, σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 120% και ισχνή ανάπτυξη, η Ιταλία κάνει τα προβλήματα της χώρας μας να φαίνονται ως «παιδική χαρά».
Ενδεχόμενος αποκλεισμός της από τις αγορές, ήτοι περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, θα άνοιγε τις πύλες της κόλασης για την ευρωζώνη, η οποία ήδη έχει βρει «κακό μπελά» με τη διάσωση της χώρας μας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αφού ακόμη εκκρεμεί η έγκριση των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του EFSF από έξι κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα το ταμείο να μην έχει αποκτήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά για την αγορά ομολόγων κρατών με προβλήματα χρέους…
Ήδη, δε, η Ιταλία δανείζεται από τις αγορές με χειρότερους επιτοκιακούς όρους από ό,τι δανείζεται η Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης…
Την ίδια ώρα, το κράτος-μέλος «κλειδί» στην ευρωζώνη, η Γερμανία, αρνείται πεισματικά είτε την περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF είτε την έκδοση ευρωομολόγου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ηχηρή απάντηση στα προβλήματα της ζώνης του ευρώ.
Η πολυφωνία, βέβαια, και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το EFSF αντικατοπτρίζονται και στην αύξηση του δανειακού κόστους που το ίδιο αντιμετωπίζει, με την επιτοκιακή ψαλίδα του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε το ταμείο να ενισχύεται, χθες, στις 32 μονάδες βάσης (με άνοδο 21 μονάδες) και εκείνο του δεκαετούς στις 46 μονάδες (με ενίσχυση 23 μονάδων).
Άρα;
Την απάντηση στην εξίσωση των προβλημάτων της ευρωζώνης, ή τουλάχιστον αυτό που η ίδια θεωρεί ως «απάντηση», έδωσε πρόσφατα η καγκελάριος κ. Μέρκελ, υιοθετώντας την προσέγγιση «βήμα-βήμα» ή, για την ακρίβεια, «σταγόνα-σταγόνα», στην ομιλία της κατά την ψήφιση του EFSF από την Bundestag…
Αποκαταστήστε τα δημοσιονομικά σας θέματα, ελαφρύνετε το χρέος σας και στο μεταξύ εμείς θα σας βοηθούμε…
Είναι, άραγε, τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, κ. Τζούλιο Τρεμόντι, ανήγγειλε επίσημα στη Ρώμη ότι ξεκινά η παραχώρηση τμήματος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό να μειωθεί το πάρα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας;
Είναι τυχαίο ότι ήρθε στην επιφάνεια το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο «Εύρηκα», αναφορικά με αντίστοιχη διαδικασία εκποίησης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων για τη μείωση του χρέους;
Σύμφωνοι. Η μείωση του χρέους με τον τρόπο αυτόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεμιτή, υπό τις περιστάσεις και στον βαθμό που θα γίνει με τρόπο αποτελεσματικό.
Αρκεί όμως για τον κατευνασμό των αγορών;
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές ορίζουν τους όρους του παιχνιδιού και αυτές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουν να δανείζουν είτε την Ιταλία, μια χώρα του G7, είτε οποιονδήποτε άλλο εταίρο της στην ευρωζώνη…  drossos180-1_53007_214224

euro2dayτου Ν.Γ. Δρόσου  

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;      

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr