«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27

Πως η Ελευθεροτυπία δίνει μαχαιριά στην καρδιά της δημοκρατίας και ξεπουλά ακόμη και τη μάνα της.

 Σε ελεύθερη χώρα, ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να γράφει και να λέει ελεύθερα ότι είναι ελεύθερο να γράφει και να λέει, με την άδεια των αφεντικών του...

Η ποιό πάνω “ρήση” ,ειπώθηκε από καθηγητή Πανεπιστημίου με σκωπτικό φυσικά ύφος. Ακούστε ή μάλλον διαβάστε την απάντηση που δόθηκε στην παραπάνω ρήση ,σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο. Και το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Αυτός που το είπε ,υπήρξε “επαναστάτης” και σημαντικός θεμελιωτής της ελευθεροτυπίας για τη χώρα του. Μόνο που είναι αρκετά επίκαιρη αν αναλογιστούμε την συμπεριφορά των Μ.Μ.Ε. της πατρίδας μας σήμερα. Μόνο μην τρομάξετε και μην αντιδράσετε βίαια ! , η οθόνη του υπολογιστή σας κοστίζει αρκετά για να πάθει κάτι ! Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο ,στο τέλος είναι το ζουμί.

Μαχαιριά στην καρδιά της δημοκρατίας

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, λίγο πριν από την αποφοίτησή μου από τη δημοσιογραφική σχολή της Βουδαπέστης, και ενώ ετοιμαζόμουν για τις κρατικές εξετάσεις, ένας από τους καθηγητές μου και από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της Ουγγαρίας μας «εξηγούσε», με το δικό του τρόπο, τι εστί «ελευθεροτυπία». Ελεγε σκωπτικά: «Σε ελεύθερη χώρα, ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να γράφει και να λέει ελεύθερα ό,τι είναι ελεύθερο να γράφει και να λέει, με την άδεια των αφεντικών του...». Και ο νοών νοείτω….

Το καθεστώς εκείνο, καλώς ή κακώς, κατέρρευσε -μαζί με πολλά άλλα- πριν από 21 χρόνια. Από τότε, μαζί με την πληθώρα των εντύπων όλων των γούστων και προτιμήσεων, ξεφύτρωσαν στην ουγγρική επικράτεια και πολλές δεκάδες ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο διαδοχικά κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Ολες ανεξαιρέτως γκρίνιαζαν για τον «ενοχλητικό» ρόλο του Τύπου και των ΜΜΕ, καμιά όμως δε διανοήθηκε να τα βάλει με την ελευθεροτυπία.

Αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα από την κυβέρνηση της εθνικιστικής δεξιάς του Βίκτορ Ορμπαν βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας και δεν έχει προηγούμενο. Ο νόμος περί Τύπου που ψήφισε με τη δύναμη των δύο τρίτων που διαθέτει στη Βουλή καταργεί το δημοσιογραφικό απόρρητο, την προστασία της πληροφορίας και στην ουσία εισάγει τη λογοκρισία. Την εποπτεία πάνω στα ΜΜΕ την ανέλαβε η βαρύγδουπη Εθνική Αρχή Μέσων και Πληροφόρησης, η οποία από το καλοκαίρι ελέγχει ήδη το Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΤΙ), τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου που τίθεται σε ισχύ ο νόμος θα «εποπτεύει» επίσης τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το σύνολο των εντύπων και των διαδικτυακών πυλών.

Η είδηση της ψήφισης του τυποκτόνου νόμου έκανε αστραπιαία το γύρο της Ευρώπης και άναψε φωτιές στους κόλπους των ευρωπαϊκών οργανισμών, καθώς η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την Πρωτοχρονιά. Ενας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της Ευρώπης και διευθυντής της εφημερίδας «Γκαζέτα Βίμπορτσα», ο Πολωνός Ανταμ Μίχνικ, στο κύριο άρθρο του, που τιτλοφορείται στα ουγγρικά, εκφράζει τη συμπαράσταση των συντακτών του στα ουγγρικά μίντια που επιχειρεί να φιμώσει ο πρωθυπουργός Ορμπαν, ενώ δε διστάζει να παρομοιάσει τον Ούγγρο πολιτικό με τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», όπως αποκαλούν το Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η επαφή μου με τους Ούγγρους συναδέλφους μου, από κεκτημένη ταχύτητα, είναι τακτικότατη και κάθε Πρωτοχρονιά (όπως και σε λίγες μέρες) δεδομένη και διά ζώσης. Η αλληλεγγύη μου εξυπακούεται, άλλωστε ως μέλος της δικής τους (μας) ένωσης συντακτών ξεκίνησα το επάγγελμα. Και η ένωση αυτή είχε στην προμετωπίδα της τη ρήση του ηγέτη της Ουγγρικής Επανάστασης του 1848 και ίσως του σημαντικότερου δημοσιογράφου της εποχής του, Λάγιος Κόσουτ: «Μπορούν να πάρουν οτιδήποτε από το έθνος, αρκεί να μη θίξουν την ελευθερία του Τύπου».

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΡΑ

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr