«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα. Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» Nίκος Καζαντζάκης.
Χαμογέλα μιά καινούργια μέρα παντα αρχίζει, πές Καλημέρα !!! Χαμογελώντας ....... Έχεις κάτι να μας πείς ;..... Κάτι για να δημοσιεύσουμε ;..... Να διαμαρτυρηθείς για ένα δημοσίευμα δικό μας ή και άλλο θέμα ;..... Στείλε μας e-mail απο εδώ : catakravgi@gmail.com ή πάρε μας τηλ. 6 9 4 5 3 5 0 2 7 6 ".......Λένε πως το αιώνιο είναι στιγμές.. καλά φυλαγμένες στο "σφουγγάρι" της καρδιάς... ποτέ δε χάνουν, λένε, το άρωμα, ποτέ δεν αφήνουν την θάλασσα τον ήλιο ή την βροχή, να χάσουν την υφή τους... Κι όταν διψάμε, λένε, στα χείλη της ψυχής, το σφουγγάρι αυτό, ζωή ξαναδίνει...
Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω... Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις Τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά ν' ακούσει η πολιτεία κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία Ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα... ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ !!

Τετάρτη, Νοεμβρίου 25

Τζον Φ. Κένεντι: Λόγος και ο λόγος που τον "σκοτωσε"



Πριν 3 μέρες και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου πριν 46 χρόνια ( 1963 ) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Νταλλας του Τεξας.Σε ενδειξη τιμής στο μεγάλο αυτό Άνδρα αναρτώ το ακόλουθο που δανείστηκα από τον μπλογερ : Αιρετικός.





Τζον Φ. Κένεντι: Λόγος



“Η λέξη «μυστικότητα» είναι απεχθής σε μια ελεύθερη, ευνομούμενη κοινωνία. Κι είμαστε σαν άνθρωποι, παραδοσιακά και ιστορικά αντίθετοι σε «μυστικές» κοινωνίες, σε μυστικούς όρκους και μυστικές διαδικασίες. Γιατί είμαστε αντίθετοι σε μια μονολιθική και αδίστακτη συνομωσία που βασίζεται σε συγκαλυμμένα μέσα, για να επεκτείνει την σφαίρα επιρροής της

Στην κατασκοπία αντί της εισβολής, στην υπονόμευση αντί των εκλογών, στον εκφοβισμό αντί της ελεύθερης επιλογής. Είναι ένα σύστημα που έχει επιστρατεύσει τεράστια ανθρώπινα και υλικά αποθέματα στη δημιουργία μιας εξαιρετικά προσεγμένης, πολύ αποδοτικής μηχανής που συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές, κατασκοπευτικές, οικονομικές, επιστημονικές και πολιτικές επιχειρήσεις.







Οι διεργασίες του συγκαλύπτονται, δεν δημοσιοποιούνται. Τα λάθη του θάβονται, δεν επισημοποιούνται. Τους αντιγνωμούντες του τους σωπάζουν, δεν τους εκθειάζουν. Καμία δαπάνη του δεν αμφισβητείται, κανένα μυστικό του δεν αποκαλύπτεται. Γι’ αυτό ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλων θέσπισε ως έγκλημα την αποχή από την δημόσια αντιπαράθεση. Ζητώ την βοήθειά σας, στο δύσκολο εγχείρημα: να ενημερώσω και να αφυπνίσω τους Αμερικανούς πολίτες. Και είμαι σίγουρος ότι με την βοήθειά σας, ο άνθρωπος θα γίνει πάλι αυτό που προοριζόταν: ελεύθερος και ανεξάρτητος.”


Τζον Φ. Κένεντι

Ξενοδοχείο Waldorf-Astoria

Νέα Υόρκη, 27 Απριλίου 1961


Μετάφραση : Tanstil



Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια ( 1963 ) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφoς.


Ο airetikos και μαζί του ο Περίοπας το αφιερώνει ταπεινά στη μνήμη του μεγάλου αυτού ανδρός…

buzz it!

Blog Widget by LinkWithin

6 σχόλια:

  1. Χ2 είπε
    Νοεμβρίου 25, 2009 στο 5:53 μμ
    Ίσως ο μοναδικός Αμερικανός Πρόεδρος που δεν ήταν μαριονέτα των πλανητικών συμφερόντων και το πλήρωσε με τη ζωή του.

    Ήταν έτοιμος να καταργήσει το federal reserve την “ομοσπονδιακή” τράπεζα των ΗΠΑ που εκδίδει το δολάριο και η οποία είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝΕΙ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΠΑΛΙΟΧΑΡΤΑ. Είχε ήδη ξεκινήσει να τυπώνει ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ τον Ιούνιο του 1963 ….. στις 22 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε….

    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2.s είπε
    Νοεμβρίου 25, 2009 στο 7:38 μμ
    Αρθογράφος : Λουκάς Καβακόπουλος
    Η σοφία δεν ήταν ποτέ ευχάριστη για τους πολλούς, αλλά μάλλον ενοχλητική.
    Παραθέτω εδώ το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Νίκου Δήμου από το blog του Doncat, για τον πιο «ενοχλητικό» αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο.
    Όλοι οι σκεπτόμενοι και απορούντες έχουμε έναν κοινό πρόγονο. Τον Σωκράτη. Κι όσοι από μας ασκούν την σκέψη τους μεγαλόφωνα, συνομιλούν και συνδιαλέγονται με άλλους, πορεύονται ως δάσκαλοι και μαθητές μαζί (εκείνος δεν είπε στα γεράματα το «διδασκόμενος»;) ακόμα πιο πολύ τον κουβαλάνε μέσα τους.

    Ωστόσο έχουμε κληρονομήσει μία εξιδανικευμένη εικόνα του Σωκράτη. Τον φανταζόμαστε σαν γέροντα γεμάτο σοφία και καλοσύνη. Φαίνεται όμως πως αλλιώς τον ζούσαν οι συγκαιρινοί του. Ήταν είρων, εριστικός, ενοχλητικός. Ο χαρακτηρισμός «αλογόμυγα» που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του (στην «Απολογία» του) είναι χαρακτηριστικός. Όποιος έχει υποστεί αυτό το έντομο ξέρει πως δεν υπάρχει τίποτα το πιο σπαστικό.

    Αυτή του την πλευρά την κατάλαβα καλύτερα όταν τον είδα με τα μάτια του Søren Kierkegaard (Κίρκεργκωρ, 1813-1855), του Δανού υπαρξιστή φιλόσοφου. Στην διδακτορική του διατριβή που φέρει τον τίτλο «Η Έννοια της Ειρωνείας, με συνεχή αναφορά στον Σωκράτη» ο νεαρός ακόμα στοχαστής και συγγραφέας ζωγραφίζει το πορτρέτο εκείνου τον οποίο θεωρεί ως τον πρώτο (και ίσως τον μόνο) φιλόσοφο. Και ταυτόχρονα θεμελιώνει την «ειρωνική μέθοδο» που και ο ίδιος θα εφάρμοζε μία ζωή.

    Ότι ο Σωκράτης ήταν είρων, το μάθαμε και στο σχολείο. Μάθαμε ακόμα και τον όρο «σωκρατική ειρωνεία». Αλλά πώς εκδηλωνόταν αυτή;

    Κυρίως μέσα από την (πραγματική ή προσποιημένη) άγνοια. Στην παρέα της αρχαίας Αγοράς, κάποιος αναφέρει μία έννοια, ρίχνει μία λέξη: σωφροσύνη, γενναιότητα, ή αρετή. Ο Σωκράτης αμέσως ρωτούσε: «αφού μιλάς για αρετή θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι. Εγώ δεν το ξέρω. Για πες μου κι εμένα, λοιπόν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ειρωνεία του Σωκράτη βασίζεται στο «δεν ξέρω». («Εν οίδα ότι ουδέν οίδα»). Ποτέ δεν λέει την γνώμη του, ό,τι προκύπτει το εκμαιεύει από τους άλλους. (Μαιευτική Τέχνη). Και ποτέ δεν είναι σίγουρο ότι αυτή είναι και η πραγματική, η τελική του γνώμη. Οι περισσότεροι Πλατωνικοί Διάλογοι (κυρίως οι πρώτοι, οι «Σωκρατικοί») τελειώνουν χωρίς οριστικό συμπέρασμα.

    Οι κατοπινοί μελετητές νομίζουν ότι ο Σωκράτης ξέρει, αλλά κρύβει την γνώση του για την εκμαιεύσει από τον συνομιλητή του – και άρα να τον πείσει καλύτερα (αφού μόνος του έφτασε στο συμπέρασμα). Είναι όμως πολύ πιθανόν ο Σωκράτης να μην προσποιούνταν. Μπορεί να μην ήξερε πραγματικά. Μπορεί να είχε καταλάβει ότι ορισμένα θέματα – τα πιο δύσκολα – δεν εκφράζονται με τελεσίδικες εκφάνσεις.

    Ο ίδιος ποτέ δεν είχε εκθέσει τις απόψεις του (και όποτε το έκανε μερικά – π. χ. στο Συμπόσιο, τον Φαίδρο ή στην Πολιτεία) μιλούσε με μύθους και παραβολές. Συνήθως ήταν ο άνθρωπος που σε ζάλιζε στα ερωτήματα, ίσαμε να σε φέρει σε αντίφαση με τον εαυτό σου και τελικά να σε υποχρεώσει σε ομολογία της άγνοιάς σου. Η πρώτη του επιδίωξη ήταν να γκρεμίσει την οίηση, την αυτάρκεια, την αυτοπεποίθηση.

    Με τον τρόπο του αυτό, ο Σωκράτης γινόταν αντιπαθής. Όχι μόνο στους πολλούς (που κάποτε ψήφισαν τον θάνατό του) αλλά και στους ίδιους τους μαθητές του. Τον θαύμαζαν αλλά ταυτόχρονα τον απεχθάνονταν. Τους έσπαγε τα νεύρα. Με την πρώτη ευκαιρία τον παρατούσαν. Ελάχιστοι του έμειναν πιστοί ως το τέλος.
    Αλλά ο δάσκαλος γνώριζε πως ο μόνος τρόπος να μάθεις κάτι, είναι να το βρεις μόνος σου. Κανένας καθηγητής δεν μπορεί να μεταγγίσει σοφία. Γνώσεις – ναι, αυτό είναι απλό. Αλλά τον τρόπο της σκέψης και της ανεύρεσης – όχι. Τον Σωκράτη δεν τον ενδιέφεραν οι σκέτες γνώσεις – η πληροφορία που θα λέγαμε σήμερα. Όμως το «γνώθι σεαυτόν» δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο.

    «Η ουσία της Σωκρατικής μεθόδου», γράφει ο Kierkegaard, «είναι ότι ο μαθητής γίνεται ικανός να αποδιώξει τον δάσκαλο. Η τέχνη και ο ηρωισμός του Σωκράτη ήταν ότι έφερνε τον μαθητή του σε θέση να τον απορρίψει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας άνθρωπος που ειρωνεύεται τους πάντες, που συνεχώς τους φέρνει σε δύσκολη θέση, που δεν αποκαλύπτει ποτέ τις δικές του απόψεις, που ξεφεύγει διαλεκτικά σαν το χέλι. Το αντίθετο του λαϊκιστή – κάνει ότι μπορεί για να μην τον αγαπήσουν.

    Ακόμα και στην Απολογία του ειρωνεύεται τους δικαστές του, όταν τους προτείνει για ποινή να τον θρέφουν δωρεάν στο Πρυτανείο. Θεμελιώνει την στάση της άγνοιας, λέγοντας πως όταν το μαντείο των Δελφών τον ανακήρυξε «τον σοφότερο των Ελλήνων» έψαξε να καταλάβει γιατί. Μίλησε με πολλούς σοφούς και ειδικούς και κατέληξε πως ο Θεός είχε δίκιο: Ήταν ο σοφότερος επειδή ήταν ο μόνος που είχε συναίσθηση της άγνοιάς του.

    Βέβαια, όπως λέει κι ο ίδιος, μιλώντας με όλους τους επαΐοντες και αποδεικνύοντας την άγνοιά τους, έγινε ακόμα πιο μισητός. Η επίμονη ταπεινοφροσύνη του έμοιαζε τελικά με αλαζονεία.

    Ο Alfred North Whitehead (1861-1947), έχει πει πως όλη η Δυτική φιλοσοφία δεν είναι άλλο από υποσημειώσεις στον Πλάτωνα. Εγώ θα πήγαινα ένα σκαλί πιο πίσω, γιατί χωρίς τον Σωκράτη είναι πολύ απίθανο να είχε υπάρξει ο Πλάτων. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλη η φιλοσοφία ξεκινάει από την Σωκρατική ειρωνεία, την μη-γνώση, την απορία. Από έναν άνθρωπο που δεν έγραψε ούτε μία φράση, που δεν άφησε πίσω παρά ανέκδοτα και αναμνήσεις των μαθητών του. (Κι εδώ να πούμε πως ο Ξενοφώντας ήταν πολύ πιο κοντά στον πραγματικό Σωκράτη). Αλλά που εργάστηκε σαν καταλύτης.

    Ο καταλύτης – οι χημικοί το γνωρίζουν – είναι μία ταπεινή, δευτερεύουσα ουσία. Χωρίς αυτόν όμως η χημική αντίδραση δεν πραγματοποιείται. Ο Σωκράτης ήταν ταπεινός (άλλο αν εμείς τον δοξολογούμε για λάθος λόγους). Ήταν και άκρως ενοχλητικός. Η Δυτική φιλοσοφία ήταν το ένα επακόλουθο της δράσης του. Το κώνειο ήταν το άλλο.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση

    s είπε
    Νοεμβρίου 25, 2009 στο 7:54 μμ
    Παραπέμπουμε το κ . Αρη Σπηλιωτόπουλο να διαβάσει το άρθρο ολόκληρο μαζί και τους Λόγους του Τζον Φ. Κέννεντι Θα βγάλει ποιο ασφαλή συμπεράσματα για τα Blogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @κ. Καβακόπουλε, το πολυ αξιόλογο σχολιό σας το μετέτρεψα σε κανονική ανάρτηση.Πιστεύω οτι εχω την εγκρισή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για ενα Μπλογγερ,είναι οπως λέει και ο Aaton ,οτι είναι το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες.Αφήστε το σχόλιό σας το χρειαζόμαστε.

www.olympia.gr